Over Fred

Ben ooit begonnen met sierduiven omdat ik Den Haag ben geboren maar ben als 5 jarige verhuisd naar Rotterdam waar ik op een balkon ben begonnen en later een hok had gebouwd op het platte dak van ons huis   maar omdat er bij mij in de buurt veel liefhebbers met postduiven woonden  ( Rotterdam west ) ben ik 1978/1979 met postduiven begonnen, heb nu ruim 25 jaar duiven en het is geen makkelijke sport kan ik je vertellen.

Het eerste jaar ging niet zo geweldig omdat ik gewoon weg niet wist hoe ik met deze duiven moest omgaan en ze te verzorgen, ik heb niet veel later Peet Versluis en zijn vader Henk ontmoet die hebben me het een en ander geleerd dit was eigelijk het begin.
Want het jaar daar op ben in combinatie gaan vliegen met Peet we waren 17 en 19 jaar en dat ging hartstikke goed we zaten als beginnende liefhebbers al gelijk bij de kampioenen.
In 1981 heb mijn vrouw Joke ontmoet deze woonden in Schiedam na twee jaar zijn we gaan samen wonen in Schiedam er werd daar gelijk een hok gebouwd zodat de duiven konden worden overgewend  heb me duiven nog steeds op dit adres .

Er zijn jaren geweest dat ik geen volledig  programma kon vliegen vanwege de schoolvakantie van de kinderen zo ging het vanaf 1999 om de twee jaar op vakantie dat ging natuurlijk ten kosten van de duiven  maar ja vrouw en kinderen willen ook vakantie………

In de begin jaren werd er nestspel gespeeld maar dat moest je echt in de vingers hebben want het was niet eenvoudig om de duiven goed gemotiveerd te krijgen, ik ben toen lid geworden (1985 ) van vereniging s.c.v de Postduif in Schiedam, een jaar later werd ik lid ven p.v de Vrijheid ook in Schiedam omdat deze vereniging was aan gesloten bij de afdeling de Kuststrook .
1987 ben ik eigenlijk op aan raden van verschillende leden het klassieke weduwschap gaan vliegen mijn prestatie gingen met sprongen vooruit.

Later ben ik ook met de duivinnen gaan vliegen het totale weduwschap want het is toch zo dat je ook wel goede duivinnen heb maar die tot aan de natour vluchten stil zitten en dat  vind ik toch wel zonden van de duivinnen nu kon ik er het hele jaar gebruik van maken met natuurlijk de nodig vooruitgang in de prestatie was dit de ideale oplossing.
De duiven gaan als het kan wekelijks de mand in totdat de dagfond begint dan worden de duiven gesplitst.
Ik ben een programma speler maar mijn voorkeur gaat toch uit naar de vitesse en midfond vluchten, daar voel ik me echt in thuis .
De jongen duiven worden vanaf het spenen verduisterd tot de langste dag en gaan de hele jongen duiven tour mee zelfs als ze nog goed in de veren zitten doen sommige jongen ook de natour vluchten.

Het Systeem wat ik al jaren hanteer is eigelijk vrij simpel te noemen, bij thuiskomst van de duiven krijgen ze grof voer zodat de verloren energie weer aangevuld kan worden, zondags tot dinsdag ( morgen ) worden de duiven licht gevoerd om ze vervolgens na gelang het weer type ze weer op te voeren met 50% grof voer en 50% Gerry plus, dagelijks snoep zaad en vers kalk en roodsteen word aan de duiven verstrekt.
Bij thuiskomst zit er elektrolyten in het water, 1 dag in de week  word er wat in het water gedaan ter ontsmetting van de duiven het zij iets tegen ornithose of iets tegen het geel de rest van de dagen krijgen ze een kruiden mix van J. Smit in de drinkpot.
Om de drie weken krijgen ze 5 dagen iets tegen het geel in het water.
Als er iets anders aan de hand is dan word  de dierenarts H.v.d Sluis geraadpleegd  en word er zonodig ter behandeling een medicijn  aan de duiven gegeven tot dat ze weer in orde zijn.

Overnacht vlucht was niet echt mijn ding maar vond het wel mooie vluchten en ben de jaren ’89 ’90 bij de kampioenen geweest in p.v de Adelaar in Vlaardingen met uiteraard hele mooie uitslagen met als klappers  45e  Nat. Dax en 90e  Nat. Barcelona  64e  Int. Duivinnen, maar ja met een klein duiven bestand voor deze vluchten heb je niet veel mogelijkheden en zeker niet als je verliezen hebt dan ben je gauw uitgespeeld en duurt het min. weer twee jaar voor dat zulke duiven weer klaar zijn voor grote fond vluchten.